Graancirkels in Kinderboeken

Voor een presentatie tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Graancirkel werkgroep heb ik mij verdiept in het onderwerp ‘Graancirkels in kinderboeken’. Als graancirkel liefhebber met vele jaren ervaring in het veld én schrijver van een kinderboek over dit onderwerp (‘Schatzoekers, mysteries in het graanveld’) was ik benieuwd naar hoe andere auteurs het onderwerp graancirkels benaderen. De meeste boeken zijn geschreven voor kinderen van 9-12 jaar. Helaas hebben veel auteurs de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt en hebben zij geen of weinig research gedaan naar het onderwerp. Op een enkele auteur na bleken er vooral veel vooroordelen en dogma’s gebruikt te worden. De graancirkels worden vooral gebruikt als introductie tot Ufo’s en Aliens, niet als fenomeen op zich. Zo zijn er ALTIJD lichtbollen zichtbaar waar een graancirkel wordt gevormd, verschijnen er vreemde wezens, worden hoaxes gemaakt met machines die het gewas maaien, wordt er onderzoek gedaan vanuit helicopters en verdienen de mensen die onderzoek doen er veel geld aan. Zelden wordt er gesproken over wat je aantreft in een veld, over afwijkingen in het gewas of over bijvoorbeeld leylijnen. Er was zelfs een boek dat zich afspeelde in een seizoen waarin er geen gewassen op het veld staan. Er zat een grote verscheidenheid in de boeken en veel (heel veel) kwaliteitsverschil. Van onleesbaar door de tientallen taalfouten (Knoet), tot WTF heb ik gelezen (Geheim van de haarcirkels), van ontroerend (Merlijn en Tara) tot spannend (Jaromir): alles passeerde de revue. In onderstaand schema zie je om welke boeken het gaat.

Helaas is de voorraad van ‘Cirkeljagers’ op. Het goede nieuws is dat er gewerkt wordt aan een, aangepaste, nieuwe uitgave. Zodra deze gepubliceerd wordt lees je er hier meer over. 

Gelezen boeken:*  Tomas Ross/ Jaromir, * Johan vande Velde/Graancirkels, * Marc de Bel/ Het geheim van de haarcirkels, * Jeroen Aalbers/ Borre en de graancirkelaar, * Annemieke Witteveen/ Cirkeljagers, * Marc de Bel & Guy Dideliz/ Het mysterie van de haarcirkels, * JanWillem Blijdopr/ De gestoorde geleerde, * Jolling Luinenburg/ Het Friese kwartet en het geheim van de graancirkels, * José van Erum-Wiersma/ Knoet ontdekt de natuur, * Joanna Emery/ Crop circle quill-do’s, * Rudi Klijnstra/ Merlijn en Tara.

Geen commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *