Gaia is de naam die door de oude Grieken werd gegeven aan de oorspronkelijke planetaire godin die sinds het begin van het stenen tijdperk door de mensheid werd aanbeden. Een nog oudere vorm van Haar naam, Ge, is de wortel van de namen van de Aardwetenschappen, Geologie en Geografie.

Over de hele wereld herkennen zelfs kleine kinderen intuïtief Moeder Aarde of Moeder Natuur. Ze is het oudste en meest algemeen erkende religieuze archetype in de hele menselijke ervaring – de moeder van alle moeders.

Gebeeldhouwde afbeeldingen van Haar dateren uit de Cro-Magnon-volkeren van 30.000 jaar geleden en zijn te vinden op het Euraziatische continent van Spanje tot Siberië. In Hesiod’s Theogony (het oude Griekse scheppingsverhaal) werd Gaia gecreëerd door Licht en Liefde vanuit de oer-kosmische Chaos. Haar eerste nakomelingen waren Ouranos, de Hemelen. Bevrucht door de komeetpijlen van Eros, bracht Gaia alle planten, dieren, titanen, goden, godinnen en natuurlijk de mensheid ter wereld voort. Dus Gaia is de moeder van ons allemaal.

De Grieken bleven haar aanbidden met gerst en honingkoekjes die op heilige openingen in haar oppervlak waren geplaatst, zelfs nadat ze in hun mythologie was verdrongen als de belangrijkste godheid door de binnenvallende Olympische goden. De rotsen en stenen werden ‘de botten van Gaia’ genoemd. De Kretenzers noemden haar Rhea en de Lydiërs, Cybele. Ze is Prithivi voor de hindoes, Yorubans in Nigeria noemen haar Asaya, Australische inheemse volken kennen haar als Kunapipi en in Peru is ze Pachamama. Andere volkeren hebben haar gekend als Terra, Nu Kwa, Hertha, Neith, Mami Aruru, Papa, Ala, Nerthus, Unchi-Maka, Danu, Coatlique …

In de weinige afbeeldingen van Gaia die van de Grieken zijn overgeleverd, lijkt ze op de troon, of als een mooie en volwassen vrouw met wild haar, die uit de openingsaarde komt.

Een native American elder zegt: “Voor Indiërs is de aarde niet levenloos. Het is een levend wezen, de moeder van al het leven, onze Moeder Aarde. Al Haar kinderen, alles in de natuur, leeft: de levende steen, de grote ademende bergen, bomen en planten, maar ook vogels en dieren en mensen. Allen zijn verenigd in één harmonieus geheel. ‘

In een technologische echo van dit traditionele inzicht hebben de foto’s die sinds de jaren zestig vanuit de ruimte zijn genomen, mensen over de hele wereld wakker gemaakt voor onze aarde als een geheel. Dit bewustzijn heeft ervoor gezorgd dat de naam Gaia opnieuw is opgedoken, deze keer in de natuurwetenschap, in de vorm van “The Gaia Thesis”, die beweert dat onze hele planetaire biosfeer één levend organisme is.

De Millennial Gaia is ontworpen door kunstenaar Oberon Zell. Dit is de visie die hem ertoe bracht zijn Millennial Gaia te beeldhouwen.

Op 6 september 1970 had hij een mystieke ervaring die de loop van mijn leven en werk veranderde. Terwijl ik lag en naar de sterren staarde, had ik een visioen dat de evolutie en het bewustzijn van de levende aarde recapituleerde. Ik volgde de draad van mijn eigen DNA als een rivier terug naar zijn oorspronkelijke bron – terug naar de eerste cel die ooit was – en zag toen hoe het de evolutionaire levensboom verdeelde en repliceerde totdat ik mijn eigen aanwezigheid voelde, door het DNA-molecuul, in alle leven; en de aanwezigheid van al het leven in mij.

Mijn bewustzijn rees hoog boven de aarde toen ik toekeek hoe het leven zich over het oppervlak verspreidde – allemaal één enorm planetair organisme. De wijsheid van Gaia stroomde door mij heen en in mijn Visioen gingen Haar ogen open om diep in mijn ziel door te dringen. Ze glimlachte naar me en zei: “Nu ken je me.” Sindsdien hebben Haar levende aanwezigheid en Goddelijke inspiratie mij nooit verlaten. Ik heb mijn leven en werk gewijd aan Haar evolutie en opkomend bewustzijn; één biosfeer, één wezen.

The Millennial Gaia is een rijk gedetailleerde, minutieus gebeeldhouwde verklaring over de aarde en de onderlinge verbondenheid van al haar kinderen.

Naar buiten toe bewegend van Haar baarmoeder, tonen subtiel gegraveerde tatoeages op Gaia’s benen de evolutie van het leven in de zee, van de vroegste bacteriën en eencellige protozoa tot de grote zeezoogdieren op Haar billen. Er is een sleutel voor alle wezens en hun tijdperken.

Soortgelijke gravures die Haar armen sieren, culmineren in het majestueuze Redwood-bos aan Haar rechterarm en het tropische Regenwoud aan Haar linkerarm.

Haar rechterborst is een hoorn des overvloeds van voedzame groenten en fruit, terwijl Haar linkerborst – boven Haar hart – de Maan is, wiens fasen de pols van de getijden van de oceaan en de cycli van vrouwen verslaan.

De ingewikkelde ‘Evolution Mandala’ die over Haar haren loopt, is een rijk tapijt van kleine wezens die de evolutie van het leven van gewervelde dieren op het land volgen, met vlechten die de dubbele helix van DNA vertegenwoordigen die de navelstakken van de Levensboom vormen. De chronologische schaal is logaritmisch, te beginnen bij de basis met het Devoon-tijdperk, toen de eerste primitieve amfibieën uit de moerassen het droge land op kropen en verder gingen naar de moderne tijd. Verschillende geologische tijdperken onderscheiden zich door verschillende achtergrondvegetatie. De bijgaande diagrammen bieden een gedetailleerde sleutel.

Aan de kruin van Haar hoofd wordt het hoogtepunt van opkomend bewustzijn (“Kroon van Creatie”) weergegeven door een Potvis boven Haar rechterhersenhelft (intuïtief) en een Menselijk Kind boven Haar linker (analytisch). Het kind heeft een bal – een bol van de aarde?

Rond Haar gezicht vormen Haarclusters clusters van bladeren die de vijftien heilige bomen op de Celtic Tree Calendar voorstellen. Er wordt een sleutel verstrekt. Ook onder haar haar zijn bloemen: Rose, Poppy, Hibiscus, Daisy en Morning Glory. Een monarchvlinder omcirkelt haar schouders en vertegenwoordigt de zon en een maanvlinder de maan. Andere heilige insecten zijn te vinden onder Haar lommerrijke lokken: een libel (Azië), een scarabee (Egypte) en een spin (Afrika en Amerika).

 

1 Commentaar

  • hallo annemieke…via iemand anders heb ik moeder aarde besteld…die grote van 145 eur….supermooi beeld….echt een blikvanger…ben er superblij mee…echt een aanrader voor iedereen….ik heb hem maandag via joyce besteld….ik had hem op fb geplaatst en kreeg al reacties die hem ook graag zouden willen hebben…lieve groetjes hanita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *