In veel oude geloven, beschavingen en tradities neemt de godin een drievoudige vorm aan, bekend als de drievoudige godin. Haar individuele aspecten, bekend als de maagd, de moeder en de (wijze) oude vrouw, zijn afgestemd op de fasen van de maancyclus terwijl deze rond de aarde draait – de wassende halve maan, de volle maan en de afnemende halve maan. Deze aspecten vertegenwoordigen ook de drie fasen van het leven van een vrouw in termen van fysieke reproductie – vóór, tijdens en na het vermogen van het lichaam om een ​​kind te krijgen.

Maar terwijl een vrouw tijdens haar leven in letterlijke zin lineair door deze fasen gaat, heeft elk aspect van de drievoudige godin eigenschappen die wij allemaal – mannen en vrouwen – op verschillende momenten in ons leven weerklinken. In feite zou men kunnen zeggen dat de drievoudige vorm van de godin de complexiteit van de menselijke psyche weerspiegelt, evenals de cycli van leven en dood die worden ervaren door iedereen die op aarde woont.

De Drievoudige Godin, het originele verhaal

Het concept van een drievoudige godheid is terug te voeren op oude beschavingen, zoals de Keltische godin Brighid, die heerst over drie cruciale vaardigheden binnen de Keltische samenleving: genezing, poëzie en smeden. Een ander voorbeeld is de godin Hera, die drie verschillende rollen heeft in de Griekse mythologie: Girl, Woman en Widow. Deze belangrijke godinnen waren waarschijnlijk op zijn minst een deel van de inspiratie voor een belangrijk boek in de geschiedenis van Wicca’s ontwikkeling: The White Goddess: a Historical Grammar of Poetic Myth van Robert Graves.

Graves was een Britse dichter en geleerde en schreef rond de tijd dat Gerald Gardner en anderen voor het eerst hun vorm van hekserij beoefenden, die uiteindelijk bekend werd als Wicca. De Witte Godin beweerde dat culturen in het voorchristelijke Europa en het oude Midden-Oosten een Witte Godin van Geboorte, Liefde en Dood aanbaden en dat ze verschillende namen had in verschillende regio’s. Andere, eerdere schrijvers beschreven ook een drievoudige godin, waaronder Aleister Crowley en Sigmund Freud.

Gardner zelf aanbad de drievoudige godin niet in zijn traditie, maar andere heksen van die tijd werden tot haar aangetrokken, waaronder Robert Cochrane, die vaak wordt gecrediteerd om haar in de moderne hekserijbeweging te brengen. Het was echter in de jaren zeventig dat de drievoudige godin zoals we haar nu kennen – maagd, moeder en oud wijf – stevig geworteld is in vele vormen van Wicca.

Maar in plaats van een enkele identiteit te zijn die verschillende vormen aanneemt, wordt de Wicca Triple Goddess typisch voorgesteld door drie afzonderlijke goden, elk een aspect van de Godin op zich. Deze zijn mogelijk ontleend aan een of meer oude culturen. Velen aanbidden bijvoorbeeld Diana (Romeins) als het meisje, Isis (Egyptisch) als de moeder en Kali (hindoe) als het wijf. Deze aanduidingen zijn geworteld in de rollen van de individuele goden binnen de culturen waarvan ze zijn ontleend. Isis was bijvoorbeeld een moedergodin in het oude Egypte.

Elk aspect binnen de drievoudige godin wordt geassocieerd met bepaalde seizoenen en andere natuurlijke verschijnselen, evenals menselijke kenmerken en elementen van het leven op aarde. Deze associaties kunnen worden gebruikt om een ​​beroep te doen op het juiste aspect van de godin tijdens magisch werk, rituele aanbidding en gebed.

DE MAIDEN

Het Maiden-aspect sluit aan bij de wassende tot wassende fase van de Maan en vertegenwoordigt de jeugdige fase van het leven van een vrouw. Dit is de tijd van groei, weerspiegeld door het waxen van de maan terwijl deze naar volheid beweegt. In de cycli van de natuur wordt het meisje geassocieerd met zonsopgang, zonsopgang en het lenteseizoen. The Maiden staat voor schoonheid, nieuw potentieel en nieuw leven. Bij mensen wordt ze geassocieerd met de kwaliteiten van onschuld, jeugd, zelfvertrouwen, intelligentie en onafhankelijkheid, en met activiteiten met betrekking tot exploratie, ontdekking, zelfexpressie en creativiteit. Wiccans kunnen de Maiden aanbidden in de vorm van onder andere de Griekse godinnen Persephone en Artemis, de Keltische Rhiannon en / of de Nordic Freya.

DE MOEDER

Bij de Volle Maan wordt het Meisje de Moeder en baart alle overvloed op aarde. Ze wordt geassocieerd met de middag en haar seizoen is de zomer, de meest weelderige tijd van het jaar, met weelderige bossen en velden en jonge dieren die volwassen worden. In de menselijke sfeer wordt ze geassocieerd met koestering, verantwoordelijkheid, volwassenheid en de volheid van het leven.

Als gever van het leven is zij het aspect dat het meest wordt geassocieerd met manifestatie. In feite wordt de Moeder door veel Wiccans beschouwd als de krachtigste van de drie aspecten van de Godin, en het was een archetype van de “Moedergodin” dat Gerald Gardner’s visie op het goddelijke vrouwelijke inspireerde. Godinnen die de Moeder vertegenwoordigen op veel Wicca-altaren zijn de Griekse Demeter en Selene, de Romeinse Ceres en de Keltische Danu en Badb.

DE (wijze) oude vrouw

Terwijl de maan afneemt en de duisternis van de nachtelijke hemel groeit, treedt de Crone in haar macht. Riep de “Hag” in eerdere herhalingen van de drievoudige godin, ze vertegenwoordigt de levensjaren na de vruchtbaarheid, en wordt geassocieerd met herfst en winter, zonsondergang en nacht, en de afbouw en het einde van het groeiseizoen. De Crone is het wijze oudere aspect van de Godin en regelt veroudering en eindes, dood en wedergeboorte en vorige levens, evenals transformaties, visioenen, profetie en leiding.

Hoewel ze millennia lang als een archetype wordt gevreesd, herinnert zij ons eraan dat de dood deel uitmaakt van de levenscyclus, net zoals de donkere fase van de maan de nieuwe maan voorafgaat. De Crone wordt vaak vertegenwoordigd door godinnen die geassocieerd worden met de dood en de onderwereld, zoals de Griekse Hecate, de Russische Baba Yaga en de Keltische Morrigan en Cailleach Bear.De drievoudige godin is inderdaad een diverse en complexe uitdrukking van het goddelijke vrouwelijke. Voor degenen die haar aanbidden, biedt ze constante mogelijkheden om te leren en te groeien door verbinding te maken met haar drie aspecten. Of je nu oude godinnen herkent als aspecten van de drievoudige godin, of gewoon de archetypen van het meisje, de moeder en het kroontje eerbiedigt, je kunt een bewuste poging doen om je aanbidding af te stemmen op de cycli van de maan voor een nog diepere, meer lonende spirituele verbinding.

Bron: Wiccaliving.com

Geen commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *