De Green Man is een afbeelding die je vaak tegenkomt als een reliëf in bv. kerken of op buitenmuren van bouwwerken. Het is een mannelijk hoofd waaruit takken en bladeren groeien. De afbeelding is al eeuwen oud en werd al gebruikt bij de Kelten, Grieken en Romeinen. Voor velen is de Green Man het archetype van de mannelijke energie/godheid en is hij de tegenhanger van de Godin.
Bij veel Green Men zijn de bladeren die afgebeeld worden, de bladeren van de Eik. De Eik is de koning van het bos en kan reusachtige proporties aannemen. Voor de druïden is deze boom heilig. De naam Druïde is afgeleid van Duir wat ‘deuropening’ betekent. Met midzomer wordt deze boom vaak vereerd en versierd met gekleurde linten. Het is het moment in het jaar waarin we de drempel oversteken en de deuropening binnen gaan naar het tweede, afnemende deel van het jaar. In de zomermaanden regeert volgens de legendes de Eiken koning.
In de Keltische boomkalender heet de periode tussen 10 juni en 7 juli de Oak Moon. In deze periode komt de Eik tot volledige bloei. De Eik is sterk, krachtig en torent boven zijn buren uit. De Eik staat voor kracht en bescherming en is het symbool van veiligheid en lange levensduur en is verbonden met spreuken voor bescherming, kracht, vruchtbaarheid, voorspoed en succes. Als je een eikel in je zak doet naar belangrijke gebeurtenissen zal hij je geluk brengen.
Artikelen van de Green Man vind je hier

 

Geen commentaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *